top of page
Portretten (60 van 86)_edited.jpg
Anderen over: Welkom

Anderen over DE OPFRISDAMES

DIEPE INDRUK

“’De Opfrisdames’ hebben diepe indruk op mij -en vele gasten- bij onze opening gemaakt! Origineel, ontwapenend, confronterend, verleidelijk, dynamisch, prachtige tekening, melancholie, bijzonder en een unieke belevenis. Kortom: een ervaring die ik vele anderen toewens!” 

Michiel Buchel, Directeur NEMO Science Museum.

ALLE LOF VOOR DE AANPAK VAN SANNE EN ANNE

“Het project van De Opfrisdames was heel positief voor de bewoners. Zij kregen oprechte aandacht en gingen terug naar een onderwerp wat niet alledaags is. Mijn ervaring is dat de mensen die in de zorg werken niet zo doorvragen, en ze luisteren soms maar met een half oor. Wat De Opfrisdames brengen is hierdoor écht van toegevoegde waarde voor de bewoners! Ze hebben zelfs voor mij nieuwe dingen naar boven gehaald bij bewoners die ik al een tijdje ken. De tekening gaf later weer houvast om het gesprek terug te halen. De expositie was voor bewoners, familie en medebewoners erg leuk en de verhalen kwamen weer tot leven. In Mariënstein hebben we alle lof voor de aanpak van Sanne en Anne!” 

Karin Verhoeven – Team Welzijn, Woonzorgcentrum Mariënstein.

OP BASIS VAN DE TEKENING WEER IN GESPREK

“De Opfrisdames is een verrassend en heel bijzonder project. Ik vond de tekening op tafel bij mijn moeder en we hebben naar aanleiding van de tekening een leuk gesprek gehad. De lange vlechten herkende ik van toen ze ooit brutaal tegen haar moeder zei ‘je moet mijn vlechten nu doen’ en haar vader haar voor straf met los haar op de kar zette en naar school bracht. 

Ook hebben we de tekening gebruikt in ons wekelijks telefoongesprek met de zus en schoonzus van mijn moeder. Ook bij hen riep de tekening verhalen op over vroeger die ik nog niet kende. 

De uitvergrote tekening met foto en tekst van de tentoonstelling, staat nu op de kamer van mijn moeder. Ze vertelt er het volgende over: ‘Ik heb een prijs gewonnen met een oorkonde (de tekening) en ze hebben een prachtige foto van me gemaakt’. 

Knap hoe jullie dat doen! Super initiatief, vooral ook omdat ik op basis van de tekening weer met mijn moeder met dementie in gesprek kwam.”

Mariola Dirkzwager – Dochter van moeder met dementie wonend in Woonzorgcentrum Mariënstein.

EEN FEEST OM IN HUIS TE HALEN

“Onze bewoners reageerden zeer verrast op De Opfrisdames. Het viel de bewoners ook op dat De Opfrisdames er mooi uitzien. “Leuke dames” hoorden we in het huis. Er ontstonden, en ontstaan nog steeds, mooie gesprekken over gebeurtenissen uit het verleden. 

De ontmoeting met De Opfrisdames sudderde zo op een positieve manier na, ook met familie. Eén en al positiviteit. 

Deze tentoonstelling met ingelijste tekeningen, foto’s en het verhaal van bewoners hebben we feestelijk geopend met bubbels en bitterballen. Alles staat nu te pronken in de centrale hal en bewoners laten dit vol enthousiasme aan familie en voorbijgangers zien. 

Kortom: Het is een feest om de Opfrisdames in huis te halen!”

Renske Peters – Team Welzijn, Woonzorgcentrum De Wartburg.

ONTWAPENENDE MANIER

“De Opfrisdames weten op een ontwapenende manier, heel eenvoudig, creativiteit bij iemand los te maken, een leuk moment te pakken en het op schrift vast te stellen: een hele korte zin met een prachtige tekening. En zo heb ik een heel leuk moment uit mijn leven op een kaartje dat ik altijd met mij meedraag en eventueel kan terugzien. Dank je wel lieve Opfrisdames, ik vind jullie geweldig.”

Peter Graven – Persoonlijk jubileum “25 jaar zoenen feest”

OPRECHT GEÏNTERSEEERD

“Toffe Opfrisdames, dat zijn jullie! Ik vergeet nooit onze eerste onvergetelijk ontmoeting samen met onze dochter Pleun in de stad op Culturele Zondag. Jullie zijn gewoon spontaan, grappig en oprecht geïnteresseerd in verhalen van mensen. Toffe Opfrisdames, dat zijn jullie!”

Odile Smeenk – Bezoeker Culturele Zondag Utrecht

Geïnteresseerd in De Opfrisdames? Neem contact op

Contact
Anderen over: Diensten
bottom of page