top of page
22528221_10155204315748235_5635931623130747101_n.jpg
Wie zijn De Opfrisdames: Welkom

Wie zijn DE OPFRISDAMES?

Wie zijn De Opfrisdames: Tekst
IMG_4872_edited.jpg
foto.jpg

Sanne Duijf - Illustrator

“De details van een gesprek vangen in één tekening vind ik een mooie uitdaging!”

Sanne Duijf is de creatieve illustrator van De Opfrisdames. Een scherpe luisteraar met een vaste hand. Haar fantasierijke illustraties vatten in één oogopslag het gesprek samen. Door de details in de illustratie blijft het gesprek voortleven in de gedachten van de gesprekspartner.  

Sanne is illustrator van tijdschriften en kinderboeken bij Uitgeverij Zwijsen. Daarnaast is ze Kunstenaar in de Klas voor regulier en speciaal onderwijs. Samen met Anne geeft ze ook lessen in De Opfrisdames, Visual Storytelling, bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zowel in haar tekenwerk als haar kunstprojecten zit veel speelsheid en verrassing.

Anne Nusselder - Theatermaker

“Met de Opfrisdames doe ik wat ik het liefste doe: heel even, heel dichtbij komen.”

Anne Nusselder is de theatermaker van De Opfrisdames. Met haar betrokkenheid, open houding en humor stelt zij haar gesprekspartners op hun gemak. Zo haalt zij als Opfrisdame iets wezenlijks uit hun leven of fantasie naar boven en geeft zij hun een ervaring. 


Daarnaast is Anne presentatietrainer, theatraal verbinder en ze maakt interactief theater in het onderwijs en de ouderenzorg. Bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht geeft ze ook samen met Sanne les in Opfrisdames zijn: Visual Storytelling. In al haar werk heeft ze een diepe belangstelling voor oprecht & authentiek contact maken. Scherp en speels - en het liefst tegelijk.   

Wie zijn De Opfrisdames: Diensten

Hoe het begon met De Opfrisdames:

Anne en Sanne in het CAFÉ. 20 jaar geleden. Anne kon niet anders dan leuke out-of-the-box gesprekken voeren met VOLSLAGEN VREEMDEN aan de bar. De linkerhand van Sanne deed wat hij altijd doet: hij maakte een tekening, van het gesprek dat Anne voerde. En ze tekende op hét voorwerp waarop wel vaker goede ideeën ontstaan: een BIERVILTJE. 

Steeds vaker kropen DE OPFRISDAMES avant la lettre in de huid van hun tweede natuur en deden ze waar hun KRACHT lag. Voortgedreven door hun aanhoudende NATUURLIJKE HONGER naar verhalen, vloeide de taal naar beeld en beeld naar taal. Op elkaar ingespeeld met HUMOR ter plekke iets moois en origineels CREËREN. Mensen prikkelen en mensen zien!

Op Oerol, waar ze op de camping langs de tenten gingen om verhalen te horen en deze vast te leggen op kartonnen koffiebekertjes reageerden mensen erg enthousiast: "Wat leuk! Wat is dit? Een ACT?"

Ontdekt door het publiek zelf was er geen keus meer: DE OPFRISDAMES als performance moest GEBOREN WORDEN! Vele VERHALEN, vele fantasieën en vele herinneringen zijn inmiddels OPGEDUIKELD en OPGETEKEND. Dit is nu meer dan 10 jaar geleden.

DE OPFRISDAMES MISSIE: 

De Opfrisdames: die zijn nog lang niet klaar met Opfrissen. Want mensen hebben vaak gebrek aan (of heel soms teveel) tijd, maar altijd CHRONISCHE BEHOEFTE AAN AANDACHT.

De Opfrisdames voorzien met liefde in deze behoefte.

Want De Opfrisdames zijn hiertoe op aard: TER VERFRISSING VAN DE GEEST, voorzien zij mensen van EEN SOUVENIR UIT EIGEN LEVEN.

Wie zijn De Opfrisdames: Welkom
bottom of page